Přeskočit na obsah
EET 2.0platí od 1. 1. 2027. Co a kdy udělat +420 774 972 378podpora každý den 9–17
Blog / Podnikání

Účtenka od roku 2027: tisknout, nebo jen na žádost?

Kdo zažil první EET, pamatuje si pravidlo: každá platba, jedna účtenka, ideálně do ruky. Od 1. 1. 2027 se evidence tržeb vrací, s tiskem je to ale jinak. Ministerstvo financí v brožuře k EET 2.0 píše jednoznačně, že EET 2.0 nezavádí povinnost vystavit ani tisknout účtenku.

Znamená to, že papír končí? Ne tak docela. Shrnujeme, kdy účtenku dát musíte, kdy stačí na požádání a jak nastavit pokladnu, aby se obsluha každého hosta nemusela ptát. Tiskárna si oddechne, host, který sbírá účtenky do šuplíku, méně.

Stav k 3. 11. 2026. Vycházíme z brožury Ministerstva financí k EET 2.0 (9. 9. 2026), z webu eet.gov.cz a ze zákona o ochraně spotřebitele a zákona o DPH. Je to přehled pro provoz, ne právní rada. Zdroje jsou na konci článku.

Pravidla v kostce

  • Evidovat musíte vždy. Od 1. 1. 2027 jde do EET 2.0 každá tržba přijatá při osobním kontaktu: hotovost, karta, QR kód, stravenky, dárkové karty. Účtenka s tím nesouvisí.
  • Tisknout nemusíte. EET 2.0 povinnost vystavit ani tisknout účtenku nezavádí. Úvodní stránka eet.gov.cz to říká ještě stručněji: účtenky tisknout nemusíte.
  • Na žádost ano. Zákon o ochraně spotřebitele (§ 16) ukládá prodávajícímu vydat na žádost doklad o koupi: datum, co se prodalo, za kolik a kdo prodával. Tohle platí už dnes a platit bude dál.
  • Firmám daňový doklad. Plátce DPH musí při prodeji jinému podnikateli nebo právnické osobě vystavit daňový doklad podle zákona o DPH (§ 28). Pracovní oběd na firmu tedy bez dokladu neodejde.

Co se do EET 2.0 posílá a co ne

Podle Ministerstva financí se evidují jen základní údaje: identifikace podnikatele, provozovna nebo evidenční místo, pokladní zařízení, pořadové číslo tržby, datum a čas a celková částka. Neevidují se údaje o zákazníkovi, co si koupil, rozpis položek ani způsob platby. Finanční správa tedy neuvidí, že u stolu číslo 4 padly tři rumy. Uvidí jen, kolik se zaplatilo.

Tři situace z provozu

Pivo u baru, host nic nechce

Tržba se zaeviduje, účtenka nemusí vyjet. Ušetříte papír, čas i koš pod barem.

Host si řekne o účtenku

Musíte ji dát. Papírovou, nebo elektronickou, zákon formu nepředepisuje. Když se host ozve až po zaplacení, pomůže pokladna, která umí poslední účtenku vytisknout znovu.

Pracovní oběd, „na firmu, prosím“

Jste-li plátce DPH, vystavte daňový doklad s údaji odběratele. Tady „jen na žádost“ neplatí, firma doklad potřebuje do účetnictví a vy ho máte vystavit.

Jak si nastavit pokladnu

Nejpraktičtější je rozhodnout jednou za celý podnik a pak to nechat na pokladně. Ve SmartPubu je to v Administraci › Podnik › Tiskárny a tisk, v kartě Účtenka, volba Tisknout účtenku:

  • Vždy – jako dřív, účtenka vyjede při každém placení.
  • Zeptat se při placení – obsluha v okně Zaplatit klepne na S účtenkou, nebo Bez tisku. Dokud nevybere, volba svítí oranžově, takže se na to nedá zapomenout.
  • Netisknout – účtenka se jen uloží. Když si o ni host řekne, obsluha ji vytiskne znovu z přehledu účtenek.

Fakturu s údaji odběratele pro firmy vystavíte přímo z pokladny. A protože se blíží leden: na napojení na EET 2.0 pracujeme. Celý přehled je na stránce EET 2.0: co a kdy udělat.

Vyplatí se netisknout?

Kotouč termopapíru stojí pár desetikorun, dražší je ale čas: v pátek večer se počítá každá vteřina u baru. Na druhou stranu, část hostů je na účtenku zvyklá a obsluha, která ji dává automaticky, nemusí nic vysvětlovat. Rozumný kompromis bývá „Zeptat se“ u stolů a „Netisknout“ u baru. Vyzkoušejte to v lednu a podívejte se, kolik hostů se o účtenku opravdu řekne.

Zdroje

Ověřeno 3. 11. 2026. Pokud Finanční správa vydá k účtenkám výklad, článek upravíme.

Časté otázky

Musím od roku 2027 tisknout účtenku?

Ne. Podle Ministerstva financí EET 2.0 nezavádí povinnost vystavit ani tisknout účtenku. Tržbu ale evidovat musíte, i když účtenku nevydáte.

Musím účtenku dát, když ji zákazník chce?

Ano. Podle zákona o ochraně spotřebitele musí prodávající na žádost vydat doklad o koupi s datem, popisem zboží nebo služby, cenou a údaji prodávajícího.

Může být účtenka jen elektronická?

Zákon o ochraně spotřebitele formu dokladu nepředepisuje, takže může být i e-mailem nebo přes QR kód. Když host chce papír a máte tiskárnu, je papír nejjednodušší cesta.

A když platí firma nebo živnostník?

Plátce DPH musí při prodeji jinému podnikateli nebo firmě vystavit daňový doklad podle zákona o DPH. Tady „jen na žádost“ neplatí, v pokladně se hodí vystavit doklad s údaji odběratele.

Eviduje se tržba, i když účtenku nevytisknu?

Ano. Evidence a účtenka jsou dvě různé věci. Do EET 2.0 jde tržba vždy, účtenka je na žádost.

Co se do EET 2.0 posílá?

Jen základní údaje: kdo prodává, provozovna, pokladna, pořadové číslo, datum a čas a celková částka. Položky z účtenky, způsob platby ani údaje o zákazníkovi se neevidují.

Další články